Způsoby zpracování zeleniny

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat úrodu zeleniny. Pro rychlé letní občerstvení nebo zimní doplnění vitamínů. Je jenom na vás, jaký způsob zvolíte.

ZAVAŘOVÁNÍ – je nejrozšířenější způsob uchování zeleniny i během zimních měsíců. Zpracovat se tak dají i přezrálé plody a ke sterilaci můžete použít i domácí pekárnu. Důležité je dbát na maximální čistotu. Jak při zpracování, tak i u všech spotřebičů. Sebemenší znečištění může vést k předčasnému znehodnocení zavařeniny.

zelenina

SUŠENÍ– jestliže vám zavařování připadá příliš komplikované a náročné, zkuste zeleninu usušit. Sušení je nejzdravějším způsobem konzervace zeleniny. Uchovává až osmdesát procent vitamínů a nevyžaduje žádné konzervační látky a barviva.

MRAŽENÍ– je nejjednodušším postupem, jak uchovat zeleninu na zimu. Vzhledem k velikosti prostoru mrazničky, jsou na tento způsob uchování vhodné především aromatické natě. Čistě omyté a drobně nakrájené, uzavřené v plastových krabičkách nebo neprodyšných sáčcích, které zabrání načichnutí od jiných potravin.

okurky

ODŠŤAVŇOVÁNÍ– je v poslední době velmi oblíbené hlavně u mladých lidí. Moderní odšťavňovače disponují dvěma rychlostmi – pro měkké a tvrdé druhy plodů. Zeleninu stačí jenom důkladně omýt a vhodit do spotřebiče. Díky velkému plnicímu otvoru už totiž není nutné většinu plodů krájet na menší kousky.

zelí

KVAŠENÍ– je zdravý způsob zpracování zeleniny. Kvašená zeleninavám zajistí přísun potřebných látek od zimy až do jara, kdy je dovážená zelenina nejen drahá, ale často bez chuti. A posílí váš imunitní systém. Pokud byste se o tomto zpracování zeleniny chtěli dozvědět více, na internetových stránkách www.kuzy.cz-kvaseni-zeleninynajdete více informací. Nejen návod na domácí výrobu, ale i tři způsoby zpracování, které zajistí léčivé účinky na zdraví a posílení vašeho imunitního systému.